EMX Race of champions: Zoetekouw verrast!

EMX Race of champions: Zoetekouw verrast!

De 16-jarige Nederlander haalde het in de final van voormalig GP winnaar Kevin Wouts en Yentel Martens, de leider in het EMX300 kampioenschap. Ondanks de regen genoot het publiek van een gevarieerd programma met maar liefst vier verschillende wedstrijden.

E-MX Race of Champions
De prestigieuze E-MX Race of Champions, verreden met identiek KTM Freeride-E motoren, bood deze keer flink wat verrassingen. Ex-Belgisch MX2 kampioen Jens Getteman was uitstekend op dreef tijdens de tijdstraining en in zijn halve finale. Getteman kon met een pure BMX-stijl een hoge snelheid ontwikkelen. Dat hij in zijn halve finale bovendien favorieten Yentel Martens en Kevin Wouts had verslagen, bombardeerde Getteman tot dé te kloppen man voor de finale.

Maar ook Kenny Vandueren presteerde sterk. De ervaren Limburger won de eerste halve finale. Daarin werd Marvin Van Daele tweede voor Jorn Zoetekouw. Na een kanonstart trok Zoetekouw het laken naar zich toe in de finale. Wouts slaagde wel in een knappe remonte. Vanop de zevende plaats werd hij alsnog tweede, waardoor Martens uiteindelijk werd verwezen naar de derde plaats.

Jorn Zoetekouw: “Het was echt fun! En voor mezelf was het ook een flinke verrassing dat ik won. Toen ik vooraf de startlijst voor de E-MX Race of Champions zag, had ik nooit durven dromen dat ik kampioen zou worden! Mijn doel was om de finale te halen. Naturlijk heb ik wel het voordeel dat ik vertrouwd ben met de KTM Freeride-E dankzij het eeXparc. Toch heb ik ook gewoon een sterke prestatie neergezet in de finale. Ik pakte de kopstart, kon mijn eigen ritme rijden en moest geen rekening houden met andere rijders.”

Kevin Wouts: “Ik had voor de E-MX Race of Champions nog nooit met een elektrische crossmotor gereden. Maar dit was een een heel leuk introductie! Ik heb me goed geamuseerd. De vering en het vermogen zijn wel heel anders dan op mijn KTM waar ik normaal mee rijd. Het concept van de motor is écht geweldig, vooral de kracht onderin is imposant. Volgend jaar ga ik voor de overwinning!”

Yentel Martens: “Ook vorig jaar had ik al meegedaan aan de E-MX Race of Champions maar het duurt toch telkens even om te wennen aan een elektrische motor. De hele tijd rijd je eigenlijk rond met een lach, zo tof! Dat ik op het podium stond, was natuurlijk mooi meegenomen. Het zou cool zijn met meer van dit soort electrocross races!”

Straight forward and back
Zoetkouw, die uitkomt voor het Nederlandse eeXparc team, was niet de enige electrocross specialist die zich in de kijker reed. Ook Kay Ebben (Gelderland) deed het in Zolder uitstekend. Kay schreef namelijk de allereerste Straight Forward and Back op zijn naam. Deze spectaculaire 1-tegen-1 formule leverde echter heel wat spankracht en spectaculaire duels op. Ei zo na was het zelfs supercross veteraan en FMX pionier Jimmy Verburgh die de finale haalde.  Uiteindelijk ging het in die finale tussen Getteman en Ebben. Een klein foutje kwam de Oost-Vlaming echter duur te staan en Kay kon zo maximaal profiteren.

Bultaco Brinco blinkt uit in E-Cyclocross
Gedurende de Vlaamse winters is veldrijden zowat de koning in sportland. Ook Circuit Zolder is geen onbekend terrein voor cyclocrossrijders en –fans. Maar hoe gaat het in zijn werk als je op een cyclocrossachtige omloop gaat racen met een e-bike? Die E-bike was de revolutionaire Bultaco Brinco. Aan de start van deze unieke wedstrijd stonden ondermeer tweevoudig wereldkampioen veldrijden Niels Albert, en de cyclocrosscracks Vincent Baestaens en Jan Denuwelaere. De Bultaco Brinco laat zowel trappen als elektrisch gas toe. Qua prestaties bleek de test een voltreffer, de cyclocrossers legden hun rondjes af aan een erg strak tempo, ondanks de natte baan. Gezien de maximale snelheid van onvegeer 60km/u dwongen deze supersportieve E-bikes ook meteen respect af. Uiteindelijk trok Baestaens aan het langste eind. Hij werd op het podium geflankeerd door Jimmy Tielens en Stijn Hofman.

Niels Albert: “Amai, dit was heel wat anders dan een gewone cyclocross (lacht)!  Ondanks het weer was het echt heel tof om mee te doen. Rijden met de Bultaco is eigenlijk moelijk te vergelijken met iets anders. Het is zeker geen cyclocrossfiets en ook geen mountainbike. Als hobby rijd ik ook wel eens met een crossmotor, maar dit is gewoon iets uniek. De Bultaco Brinco is helemaal nieuw, dus je moet even zoeken hoe je er het best mee rijdt. Eens je daaraan gewend raakt, wil je meer!”

E-MX Race of future champions
Zelf kwam MX legend, én de allereerste E-MX kampioen, Stefan Everts niet aan rijden toe. Van langs de kant zag Stefan wel hoe zijn zoon Liam de zege pakte in de E-MX Race of future champions op de compacte Kuberg minibikes. Geen toevalstreffer uiteraard want Everts Jr. staat momenteel aan de leiding het internationale EMX85 Noord-West Europees kampioenschap. Bovendien was het een felbevochten overwinning want Yoran Moens, die tweede werd, bood flink weerwerk. Zelzatenaar Troy Verburgh werd derde.

Alle resultaten: http://www.mylaps.com/en/events/1283105